El projecte Apadrinem escultures és una iniciativa de l’Associació Amics de la Unesco de Girona, que volen fomentar el coneixement, l’estudi i la cura de les escultures per part dels escolars gironins.

El projecte es treballa de forma interdisciplinària a partir de les àrees de Medi Natural, Medi Social, Educació Visual i Plàstica i Llengua … Es proposen tot un seguit d’activitats diverses, engrescadores que conviden als infants i mestres a fer una mirada al seu entorn més immediat que consisteix en observar les escultures, amb la finalitat d’apropar l’infant al món de l’art per tal de conèixe’l millor i aprendre a valorar-lo, estimar-lo, tenir-ne cura i protegir-lo.

Des del CEIP Montserrat de Sarrià de Ter el que fem  és observar i fer un estudi de diverses escultures que per la seva temàtica o proximitat al centre siguin interessants.

El Projecte “Apadrinem Escultures”, convida als nens i nenes a apropar-se al parc escultòric del nostre poble, Sarrià de Ter, i fa que des de petits, es responsabilitzin directament d’una part del patrimoni públic, que el valorin, l’estimin, i en tinguin cura. Cada cicle n’apadrina una, (s’ha procurat que sigui adequada a l’edat i es manté assignada al cicle) i en té  cura per mitjà d’actuacions diverses.

Els objectius que ens hem proposat són:

  • Donar a conèixer als infants el parc escultòric de la població perquè aprenguin a valorar-lo i no el malmetin.
  • Responsabilitzar a l’alumnat d’una part de patrimoni cultural de la població.
  • Sensibilitzar-los del seu paper protector.
  • Aprofitar els coneixements que es derivin de l’estudi de les escultures (històrics, geogràfics, ciutadans, ètics, artístics, estètics …) a interpretar-los i del paper transformador que se’n deriva pel poble.

Actuacions d’apadrinament:

  • Informació: observació in situ, recerca i recollida d’informació, coneixement de l’autor, dibuix, fotografies…
  • Actuació: s’adopten i es signen amb l’ajuntament uns compromisos d’actuació d’ambdues parts, que es duran a terme per a la conservació i millora.
  • Revisió i seguiment: Durant el segon any de cada cicle, es fa seguiment d’aquests compromisos i s’informa a l’ajuntament.

En canviar de cicle els alumnes es traspassen la informació relativa a l’escultura apadrinada.

1-fem pinya

FEM PINYA

Autor: Joaquim Pradas Oriol (disseny escultura) i Joan Casassa Ametller (gota de sang)

Homenatge als donants de sang de Sarrià de Ter. Representa els cinc dits d’una mà que aguanten una agulla i al capdamunt hi ha una gota de sang.

3-iglú

L’IGLÚ

Autor: Pep (Josep) Aymerich Burrassó

L’obra pot generar una relació d’equilibri, harmonia entre la recta i la corba; entre l’esperit celestial i la gravetat de la terra; entre l’orgànic i l’inorgànic; entre llum i foscor; entre l’espai interior i l’exterior…

5-via augusta1

LA VÍA AUGUSTA

Autor: Domènec Fita i Molat

Es tracte d’un cenotafi format per quatre cares que conté records de quatre moments històrics de Sarrià de Ter. Vol reflectir la vocació del municipi de ser terra de pas per a tots els episodis rellevants de Catalunya.

2-gegant foto

ELS GEGANTS

Autor: Agustí Vila i Perich

Representa a la parella de gegants de Sarrià, en Cinto i la Maria. És amb motiu d’una visita que va fer l’alcalde de Sarrià  a la seva casa, on va sortir l’idea de fer l’escultura  i Aixa retre homenatge als gegants.

4-toro

EL TORO

Autora: Emília Xargay Pagès

L’escultura representa un Toro, senyal de força, serenitat, confiança, duresa… Aspectes destacats de la personalitat de l’autora. Encàrrec de l’Ajuntament de Sarrià per a una plaça del poble.